Turn de răcire tip MEP

Turn de răcire tip MEP, în circuit deschis

Click aici pentru prospectul turnurilor MEP (PDF)
Turn De Răcire Tip MEP, Cu Functionare In Circuit Deschis

Turnul de răcire tip MEP, cu functionare în circuit deschis, este alcătuit din următoarele componente:

MANTA din panouri autoportante, din tablă zincată din oţel carbon, având o grosime adecvată, proiectate pentru a permite asamblarea prin buloane zincate.

VENTILATOARE AXIALE montate pe aspiraţie, cu carcasă din oţel carbon zincat în baie după prelucrare şi rotor cu pale din răşină sau din aliaj de aluminiu având un profil aerodinamic, legare directă la un motor electric asincron, trifazat, cu ventilare externă, serie EN 60034-1 (IEC 34-1), clasa de izolare F, clasa de protecţie IP 55, şi dotat cu orificiu de purjare. Fiecare motor electric este dotat cu două kit-uri de lubrifiere, cu montaj în exteriorul mantalei, pentru a asigura lubrifierea cu uşurinţa a rulmenţilor anteriori şi posteriori. Fiecare motor electric este susţinut de o traversa din profile robuste din oţel carbon, zincat în baie, după montaj.

INSTALAŢIE ELECTRICĂ montată pe echipament, pentru legarea fiecărui motor pe un circuit separat situat la exteriorul ventilatorului, într-o poziţie uşor accesibilă, în afara zonei de influenţa a aerului umed.

SEPARATOARE DE PICĂTURI din PVC sau PP, având un design particular,  construite pentru a imprima schimbări bruşte ale direcţiei fluxului de aer şi pentru a favoriza eliberarea de picături in suspensie.

SISTEM DE DISTRIBUŢIE A APEI, de tipul fără duze, compus dintr-un colector principal din ţeavă de oţel carbon, zincat în baie după montaj, din colectori secundari din PVC şi din distribuitori care prezintă un risc redus de obturare, din oţel inoxidabil AISI 304, care, fără a necesita nici un fel de întreţinere şi cu  pierderi de sarcină reduse, asigură o incărcare uniformă de apă pe toată suprafaţa de schimb. Colectorii secundari sunt legaţi la colectorul principal prin flanşe.

SUPRAFAŢA DE SCHIMB ( umplutura ), de mare eficienţa, este compusă din mai multe secţiuni suprapuse; fiecare secţiune este construită din folii din PVC ondulat, unite prin cute alternante, pentru a garanta cel mai bun contact între fluide. Suprafaţa de schimb este adaptată pentru a funcţiona cu apă curată, având o temperatură de până la 55°C.

PROTECŢIE EXTERNĂ a mantalei, realizată prin vopsire cu pulberi poliesterice, executată înainte de montaj. Vopsirea cu pulberi protejează şi acele părţi de tablă pe care, din cauza lucrărilor de montaj (tăieri şi poansonări) se distruge protecţia oferită de zincare.

Culoare RAL 7001.

Turnurile model MEP se produc în trei versiuni:

  • CV– model cu bazin;
  • SV – model fără bazin, dar cu postament;
  • US– model fără bazin şi fără postament;

Modelul MEP CV

În instalaţii simple, în care este posibilă montarea turnului în punctul cel mai inalt, se poate instala un echipament dotat cu propriul bazin pentru colectarea apei. În cazul în care instalaţia funcţionează şi iarna, trebuie să se ia măsurile de precauţie necesare pentru evitarea pericolului de îngheţ (izolarea tubulaturii, rezistenţa anti-îngheţ montata în bazine, etc).

BAZINUL DE COLECTARE APĂ este construit din panouri autoportante din tablă din oţel carbon zincat, ranforsate cu profile adecvate şi fixate cu buloane zincate şi garnituri. La bazinul montat, legăturile între panouri sunt etanşeizate ulterior pe partea interioară, prin aplicarea unui lichid de etanşeizare. Fac parte integrantă din bazin şi secţiunile de aspiraţie a aerului pentru protecţia carora sunt montate jaluzele din tablă de oţel carbon zincată, care exercită şi o eficace acţiune anti-vânt.

Bazinul este dotat cu:

  • racord de ieşire apă sudat, dotat cu filtru apă de tip anticavitaţie;
  • racord de recirculare, filetat, dotat cu robinet cu plutitor;
  • racord de prea plin, sudat;
  • robinet de golire, sudat.

Modelul MEP SV:

În instalatiile mai complexe ar putea fi util să se dispună de unul sau mai multe bazine realizate din zidărie, ingropate sau la nivelul solului, care să colecteze toată apa din instalaţie cu pompele oprite, asigurând o utilizare mai uniformă a turnului. Ar putea fi, deci, util să se folosească turnuri fără bazin propriu, montate deasupra unui bazin confecţionat din beton, destinat colectării apei răcite. Dacă este posibil, turnurile ar trebui să păstreze postamentul propriu, astfel încât să aibă funcţionarea separată de nivelul apei în bazin şi să se îndepărteze pe cât posibil intrarea aerului uscat din apa de dedesubt.

Modelul MEP US:

Acolo unde, motive economice şi/sau comerciale o recomandă, turnurile pot fi furnizate fără bazin şi fără postament. Acestea trebuie poziţionate astfel încât să asigure întotdeauna trecerea aerului.

Modelul US este dotat cu cadru de bază şi de rigidizare, din oţel zincat, pentru a facilita  ancorarea turnului.

Buloane zincate, garnituri de sigilare pentru asamblarea tuturor componentelor.

Din cauza exigenţelor de transport, turnurile de racire model MEP sunt furnizate divizate în două părţi, a căror asamblare la locul de montaj este deosebit de facilă.